Laden Evenementen

« Alle Evenementen

 • Dit evenement is voorbij.

Vakantieweek Allgau

30 augustus 2021 - 4 september 2021

Gegevens

Begin:
30 augustus 2021
Einde:
4 september 2021
Evenement Categorie:

Organisator

Motorclub MC Spat.Lab
Telefoon
06-49655563
E-mail
spatlab(at)gmail.com
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Hotel Alpenblick
Moorbadstr. 21
D-87642 Halblech-Buching, Allgau D-87642 Halblech-Buching Germany
+ Google Maps
Telefoon
+49 8368 91 48 990 •
Bekijk de site van Locatie

Corona maatregelen in Duitsland

UPDATE (8 augustus):

Reiswijzer Ministerie

Reiswijzer ANWB

 • Het hotel kan vragen om het vaccinatiebewijs of bewijs van een negatieve coronatest als er een coronabewijsverplichting bestaat om toegang te krijgen tot het hotel/restaurant.
 • Mondmaskers zijn verplicht te dragen in winkels, tankstations en restaurants/café’s (alleen bij verplaatsing).
 • Alleen medische mondmaskers zijn toegestaan (KN95/N95 of FFP2), geen stoffen/zelfgemaakte maskers!

 

Voor al onze tochten en andere activiteiten geldt dat deelname geheel op eigen risico is. MC Spatlab faciliteert alleen de organisatie hiervan en aanvaardt dus geen enkele aansprakelijkheid.

 

Startplaats is vanaf Hotel M13 vanuit Riol – Saarland.

 

In onderstaande tabel vind je het schema voor de routes tijdens de Allgäu vakantieweek van Spatlab. Hou rekening met de volgende punten:

95db-wegen in Oostenrijk:

In Oostenrijk zijn een aantal wegen niet toegankelijk voor motoren, die meer dan 95db produceren. Ongeacht jouw motortype willen we je graag een aantal mooie rondritten kunnen aanbieden. Daarom hebben we voor Woensdag en Donderdag een aangepaste route gemaakt voor mensen met motoren, die meer dan 95 db produceren. In onderstaande tabel kun je de verdeling zien. Indien een routenaam vermeldt “95db”, dan is deze route alleen geschikt voor motoren, die minder dan 95db produceren.

Hou er rekening mee dat, indien je de weg toch oprijdt, je aangehouden kunt worden en een forse boete ontvangt. Een overzicht van alle afgesloten wegen vind je hier. In je motorpapieren staat vermeldt hoeveel db jouw motor produceert. Je kunt het ook online via de kentekencheck controleren.

 

 

Kleine weggetjes:

Zoals gebruikelijk met de Spatlab vakantieweek, rijden we de routes nooit voor. Je kunt als voorrijder voor de nodige verrassingen komen te staan. Hou er rekening mee dat je af en toe een alternatieve route moet verzinnen, omdat de originele route over een ontoegankelijke weg gaat.

 

Dag 1 – Maandag

Route 01 Heenrit (kort) of (lang) Allgäu SL2021

Vandaag is het vertrek vanuit Riol naar de Allgäu. Zorg ervoor dat je vroeg in de ochtend vertrekt! Het wordt een lange dag, met een afstand van ongeveer 500km.

Zoals eerder vermeldt, is er geen vooraf vastgelegde groepsindeling voor deze rit. Spreek uiterlijk zondagavond af met welke mensen (welk groepje) jij naar de Allgau reist!

Je kunt kiezen tussen een korte en lange heenrit. De eerste helft van de route verloopt gelijk. Vanuit Riol zoeken we vrijwel meteen de doorgaande wegen en de snelweg op om richting het Zuidoosten te rijden. In de buurt van Kaiserslauten verlaten we de snelweg om een stuk binnendoor te rijden via het Pfalzerwald. Vlak voor Karlsruhe gaan we de snelweg weer op om de drukte van de steden te ontwijken.

Na ongeveer 250km (ongeveer 3 rij-uren) te hebben gereden (na Pforzheim) heb je twee opties. Na Pforzheim kun je stoppen bij parkeerplaats Heckengäu (POI zit in .gpx-bestand) om met je groep te beslissen of je de korte of lange route verder wilt vervolgen:

 • De korte route volgen met een mix tussen snelweg en binnendoorwegen
  • Ongeveer nog 3 rij-uren te gaan
 • De lange route volgen en vanaf dit punt de snelweg verlaten om uitsluitend binnendoorwegen te volgen, via Naturpark Schönbuch, Naturschützgebiet Wurzacher Ried en de heuvels van de West-Allgäu
  • Ongeveer nog 4 rij-uren te gaan

Bij Kempten komen beide routes weer samen en via een mooi uitzicht op de Forggensee kom je aan bij hotel Alpenblick in Berghof.

 

Dag 2 – Dinsdag

02 (kort) of (lang) Oost Allgäu Tour

De rondrit door het Oosten van de Allgäu is vooral een landschappelijk mooie en een snelle route. De kilometers vliegen onder je wielen, doordat de doorgaande wegen glooiend door het landschap bewegen. Ook de bergpassen die je tegenkomt (Kniepaß, Ammersattel, Ettaler Sattel en Kesselberg) zijn eenvoudig te bedwingen.

Direct langs de route zie je een mooie mix van natuur en cultuur. Je komt langs diverse meren zoals de Walchensee en Sylvensteinspeicher. Door de snelle route heb je onderweg tijd om een of meerdere bezienswaardigheden te bezoeken. Denk hierbij aan het Freilichtmuseum Glentleiten, het Olympisch skistadion in Garmisch Partenkirchen en kasteel Linderhof. Maar ook een boomtopwandeling bij Walderlebniszentrum Ziegelwies of een kloofwandeling door de Partnachklamm zijn de moeite waard.

In het dorpje Vorderriss volgt de lange route de rivier Rissbach het Engtal in. Dit is een doodlopende weg waar je tol moet betalen. Overweeg voor jezelf of je deze doodlopende tolweg wilt rijden of dat je deze sectie overslaat en de korte route vervolgt. Indien je de tolweg volgt, dan kun je beschermd natuurgebied Große Ahornboden bekijken. Dit oude bos met esdoornen ligt aan het einde van de vallei bij Eng. Hier kun je even heerlijk de benen strekken, genieten van de hoge Alpenbergen en een hapje eten bij een van de traditionele almhutten.

 

Dag 3 – Woensdag

03 95db Riedbergpass / 03 Riedbergpass

De route van vandaag gaat richting het Westen van de Allgäu en maakt een uitstapje naar Oostenrijk.

We vertrekken richting het Westen en steken de Forggensee over via de Roβhaupten stuwdam. Direct daarna buigen we af naar het Zuiden om via het Engedal Oostenrijk in te rijden. Mensen die in het verleden mee zijn geweest naar de eerste Allgäu-vakantie van de Spatlab, herkennen ongetwijfeld dit idyllische dal.

Motoren die meer dan 95db produceren rijden niet het Engedal in om ze het stuk te omzeilen dat niet toegankelijk is voor motoren met meer dan 95db. Gelukkig sluit je weer aan op de haarspeldbochten van de Oberjoch!

De klim zet zich voort na de haarspeldbochten van de Oberjochpas en op de Riedbergpas aangekomen bereik je het hoogste punt van de route, op een hoogte van 1407m.

Van hieruit zet je de daling weer in richting Duitsland. Via kleine bergweggetjes slingert de weg richting Immenstadt. In het centrum van dit stadje kun je even rondwandelen en neerploffen op een terrasje op het oude pleintje bij het stadhuis of het klooster.

Het laatste deel van de route brengt je via slingerende weggetjes langs de Rottachsee en Grüntensee, om uiteindelijk vanaf Seeg de doorgaande weg terug naar het hotel te rijden.

 

Dag 4 – Donderdag

04 95db (kort) of (lang) Oostenrijk

Deze rondrit is uitsluitend geschikt voor motoren, die minder dan 95db produceren!

Met deze rondrit verkennen we de Alpenpassen in Oostenrijk. Achtereenvolgend bezoeken we het Engedal, Gaichtpass, Hahntennjoch, Fernpass en Namlospass. De haarspeldbochten op de Hahntennjoch en de Namlospass geven je het gevoel naar de toppen van de Alpen te klimmen. Ook langs deze route kom je onderweg langs een aantal mooie meren zoals de Weissensee. Tevens kun je Walderlebniszentrum Ziegelwies bezoeken.

Ziegelwies ligt net onder Fuessen en kom je dan ook pas tegen het einde van de rondrit tegen. Indien je nog tijd en energie hebt, kun je hier een wandeling maken over de boomtoppen. Van hieruit heb je schitterend uitzicht op de rivier de Lech en de Alpen in Oostenrijk. Helaas heeft het Walderlebniszentrum ook schade opgelopen door de watersnoodramp van Juli. Ze hebben hard gewerkt aan het herstel van alle paden, waardoor gelukkig de meeste paden gewoon weer begaanbaar zijn!

 

04 Kuhtai Oostenrijk

Mensen die een motor hebben, die meer dan 95db produceert rijden vandaag 04 Kuhtai Oostenrijk.

Vandaag is weer een Alpentocht! We nemen de snelste route richting het Zuiden zodat we de Kühtai kunnen bezoeken. Deze bergpas klimt naar een hoogte van 2017m en is een heerlijke en vooral gemakkelijke alpenpas om te rijden. Het enige waar je op moet letten is, zoals de naam verraadt, de koeien op de weg.

De weg naar de Kühtai verloopt via de Fernpass. Dit is vooral een drukke weg naar het Zuiden, maar biedt ook een aantal mooie haarspeldbochten en een spectaculaire wandeling: Highline 179. Voor degenen die dit nog niet eerder hebben gedaan. De Tibet-stijl hangbrug hangt op een hoogte van 115m boven de vallei waar de Fernpas doorheen komt. Het is meteen ook de langste hangbrug ter wereld. Dus een mooie uitdagende wandeling voor de liefhebber.

Indien je voor een minder avontuurlijke wandeling wilt gaan, dan kun je na de Kühtai, op de tweede helft van de route de Leutaschklamm of de Partnachklamm bezoeken.

Uiteindelijk kom je via de Ammersattel en de Plansee weer terug in Halblech bij ons hotel.

 

Dag 5 – Vrijdag

05 (kort) of (lang) Noord Allgäu Tour

Helaas, vandaag is alweer de laatste rondrit. Nog 1 keer rijden we over de kronkelige weggetjes door de heuvels van de Allgäu. We volgen de Lech naar het Noorden en komen langs een aantal stuwen in de rivier. Bij Lechbruck am See verlaten we de Lech, om een aantal bosrijke gebieden te doorkruisen. Bij Lechmühlen pakken we de route langs de Lech weer op, ditmaal zuidwaarts.

Het tweede deel van de route is dan weer een mengeling tussen bosrijke gebieden en weidse uitzichten over de weilanden en heuvels. Bij helder weer zie je ook mooi de bergtoppen van het Ammergebergte op de achtergrond.

 

Dag 6 – Zaterdag

06 Terugrit Allgäu SL2021

Het is Zaterdag, de terugreisdag. Uiteraard zijn er weer een aantal opties, afhankelijk van je eigen rijtempo, interesse en het aantal nog beschikbare vrije dagen. Deze route biedt je de ruimte om in 2 of 3 dagen terug te rijden naar Nederland. Je rijdt hoofdzakelijk over doorgaande wegen, afgewisseld met incidenteel een stuk snelweg (om een druk gebied te omzeilen) en soms een kleiner weggetje (om even een paar mooie bochtjes te rijden).

Via Kempten en Ravensburg reis je richting de Oostkant van het Zwarte Woud. Hier volg je de rivier Nagold richting het Noorden. Bij Karlsruhe verlaat je het Zwarte Woud en neem je een klein stukje snelweg om snel door te kunnen steken naar het Pfalzer Wald. Via bekende weggetjes in de Moezel kom je bij Brand (in de Eifel) weer op de snelweg om het laatste stuk naar huis te rijden.

De route is (in Basecamp) ongeveer 13 uur rijden. Dit houdt in dat, indien je de route in 2 dagen wilt rijden, je het beste kunt overnachten net in het Pfalzerwald. Indien dit net te ver is, dan kun je een overnachtingsplek zoeken in de buurt van Waldbronn of Ettlingen (aan de rand van het Zwarte Woud).

Als alternatief, bij weinig tijd, kun je in 1 dag de reis terug naar huis maken via de snelweg. Heb je Eindhoven als eindbestemming, dan rijd je ongeveer 8 uur om een afstand van ongeveer 750km te overbruggen.

 

Bezienswaardigheden

Uiteraard is er in de Allgäu en omgeving veel te doen, meer dan uitsluitend motorrijden. Er zijn diverse culturele uitstapjes, mooie wandelingen en avontuurlijke activeiten om te ondernemen. Sommige hiervan liggen langs (of in de buurt) van de diverse routes, andere weer niet. Afhankelijk van je interesse zijn de volgende bezienswaardigheden gemarkeerd in het .gpx-bestand:

 

Bijzondere natuur:

 

Avontuurlijk:

 • Highline 179 (in de buurt van route 02 Oost Allgäu toer, 04 Oostenrijk en 04 Kuhtai Oostenrijk)

 

 

De routes

Voor info kun je terecht bij Leonor Orban – leonor_orban(at)hotmail.com.

De routes worden per email naar de deelnemers gestuurd.

 

POI bestand voor Garmin toestellen

Wat zijn POI’s en wat kun je er mee?

Klik hier voor meer info.

 

Algemene informatie voor vertrek en huisregels

De algemene informatie voor vertrek,vind je  hier, voor de huisregels kun je hier terecht.

 

Controle van je motor

Klik hier voor de motorcontrolepunten voor aanvang van het motorrijden (BRAVOK)

 

Bijzondere bepalingen in de diverse landen

Klik hier om deze bijzondere bepalingen voor het rijden in groepen in Duitsland te bekijken.

 

Correct laden routes

Een van de meestvoorkomende problemen met het laden van routes heeft te maken met het inladen van routes van een derde (deze dus). Alles lijkt in orde, maar zodra je de route in mapsource of basekamp wil openen krijg je een foutmelding.

De beschrijving hoe je de routes correct kunt laden vind je hier!!

 

De weg kwijt met je Garmin??

Klik hier om te kijken hoe je dit op kunt lossen.

 

N.B. Zoals voor al onze weekenden en tochten, geldt ook hier:

We hebben ons best gedaan om mooie routes uit te zoeken en we rijden die grotendeels voor om eventuele problemen te onderkennen. Echter, het rijden van de routes is natuurlijk geheel op eigen risico! Iedereen is en blijft verantwoordelijk voor zijn of haar eigen veiligheid!  Ga niet blind achter je voorganger aan, maar neem je eigen beslissingen. Indien je het niet veilig acht de route te voltooien of als je een bepaalde verkeerssituatie anders wilt oplossen dan je voorganger, dan heb jij de vrije keuze om dit te doen. Wij verplichten je niets. We vragen je om met gezond verstand aan onze routes deel te nemen.

 

Anja Welvaarts spatlab@gmail.com 06-49655563
Leonor Orban leonor.orban(at)gmail.com
Jeroen Alink jeroen.alink(at)gmail.com
Frank Vork fta.vork(at)gmail.com
Gerry van Someren gerry.vansomeren(at)gmail.com