Beschrijving downloaden van routes

Een van de meest voorkomende problemen met het laden van routes die je via Internet hebt gedownload (zoals deze dus) heeft te maken met het feit dat de route mogelijk in een andere versie van de digitale kaarten is gemaakt dan je zelf hebt (op de PC of in je GPS). Dit kan opgelost worden door de route in jouw versie van de kaarten te herberekenen.

 

Mapsource

Als je Mapsource gebruikt is een handige methode om te zorgen dat je dezelfde route rijdt als wij hebben bedacht, als volgt:

 

 • Open de file in Mapsource
 • Maak een kopie van de route door rechts klikken op de naam van de route en kiezen voor “Route dupliceren”
 • Geef het duplicaat een andere (contrasterende) kleur via “Route eigenschappen” (rechts klikken)
 • Kies de originele route en herbereken deze (weer via rechts klikken) in de kaartversie die je ook op de GPS hebt staan
 • Als de herberekende route afwijkt van het duplicaat (=originele route) pas deze dan zodanig aan dat deze twee hetzelfde zijn
 • Verwijder het duplicaat en sla het bestand op

 

Op het GPS forum van Waypoint staat het een en ander ook uitgebreid beschreven, Zie daarvoor hier .

 

Voor het herberekenen kan je het beste de volgende instellingen gebruiken (Ctrl-Shift-P van Mapsource).

    pl1

 Je kunt controleren of alles goed is gegaan door de route in de GPS te laden en deze te activeren. Als alles goed is gegaan en je de GPS ontvanger hebt uitgeschakeld (gebruik binnenhuis), dan mogen er geen foutmeldingen komen en moet het GPS display op het beginpunt van de route staan. Zorg er ook voor dat je alle kaarten, die nodig zijn voor de route, in de GPS minstens 1 keer hebt geladen. Het is zo vervelend als je onderweg tot de ontdekking komt dat het mis is gegaan.

 

Basecamp

Garmin ondersteunt het programma Mapsource niet meer en heeft een nieuw programma voor het beheer en aanmaken van routes ontwikkeld: Basecamp.

Als je een relatief nieuw toestel hebt (Zúmo 340/350/390, Zümo 590 of de BMW Navigator V), is het aan te bevelen over te gaan op Basecamp!

 

Dit programma is te downloaden bij Garmin:hier

Overigens: het programma Mapsource blijft gewoon werken, dus kan je blijven gebruiken.

Basecamp maakt gebruik van dezelfde digitale kaarten als Mapsource.

 

Basecamp gaat wel iets anders om met het beheer van routes. Als je Basecamp gebruikt kan je het beste de volgende stappen volgen om te zorgen dat je de route in je GPS krijgt zoals wij hem bedacht hebben:

 

 • Selecteer de gewenste map in “Bibliotheek” waarin je de route wil opslaan
 • Open het gedownloade routebestand via “Bestand” en “Importeer”
 • Open de route (dubbelklikken op de route) en maak een spoor (‘track’) van de route:

 pl2

  • Geef het spoor een contrasterende kleur:

 pl3

  • Kies het profiel “Motorfiets”:

pl4

  • Herbereken de route via rechtsklikken op de route en “Geavanceerd” > “Geselecteerde route(s) herberekenen”
   • Pas de route zodanig aan dat die exact gelijkloopt met het spoor dat je eerder gemaakt hebt
   • Verwijder het spoor weer (Let op! Kies voor “Wis” om dit spoor geheel te verwijderen, anders blijft dit bestaan in “Mijn verzameling”!)
   • Stuur de route naar je GPS

    

   Ook bij gebruik van Basecamp is het aan te bevelen om te controleren of alles goed is gegaan voordat je op pad gaat. Zoals hierboven voor Mapsource is beschreven: laad de route in je GPS en activeer deze. Als alles goed is gegaan en je de GPS ontvanger hebt uitgeschakeld (gebruik binnenhuis), dan mogen er geen foutmeldingen komen en moet het GPS display op het beginpunt van de route staan. Zorg er ook voor dat je alle kaarten, die nodig zijn voor de route, in de GPS minstens 1 keer hebt geladen. Het is zo vervelend als je onderweg tot de ontdekking komt dat het mis is gegaan.

    

   Problemen bij het laden en of herberekenen van routes?

   Natuurlijk laten we je hier niet in de steek, maar we zijn natuurlijk geen Garmin Helpdesk! Er is veel informatie te vinden op het Internet, o.a. op het GPS forum van Waypoint: forum

   Eén van de GPS goeroe’s in Nederland: Hans Vaessen oftewel MrGPS heeft veel handige en instructieve filmpjes gemaakt en op YouTube gezet. Zeer nuttig, ik raad je aan om daar een aantal van te bekijken! YouTube-MrGPS

   Mocht je er echt niet uitkomen, laat dat dan weten en we helpen natuurlijk graag!

   Wel één zeer belangrijke tip: ga niet kort voor vertrek allerlei updates (laten) uitvoeren van toestel software en/of kaartmateriaal! Als er iets niet goed gaat, zit je met de handen in het haar… en kunnen wij ook niet veel meer doen dan het advies geven om achter iemand aan te rijden…. Stel dit gerust uit tot na de rit , weekeinde of vakantietrip! Het toestel blijft gewoon werken en ook zullen de kaarten ook nog wel voor een groot deel kloppen!

    

   Succes!