Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Vakantieweek Zwarte Woud

31 augustus 2020 - 6 september 2020

Gegevens

Begin:
31 augustus 2020
Einde:
6 september 2020
Evenement Categorie:

Organisator

Motorclub MC Spat.Lab
Telefoon
06-49655563
E-mail
spatlab(at)gmail.com
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Hotel Schwarzwald Freudenstadt
Helene-Frey-Weg 2
72250 Freudenstadt, 72250 Freudenstadt Duitsland
+ Google Maps
Telefoon
+49 (0) 7441 939 222
Bekijk de site van Locatie

Aanmelden voor deze vakantieweek kan via deze link.

Voor al onze tochten en andere activiteiten geldt dat deelname geheel op eigen risico is. MC Spatlab faciliteert alleen de organisatie hiervan en aanvaardt dus geen enkele aansprakelijkheid.

 

Startplaats is vanaf Hotel Maas, Lutzerath.

 

Kosten per persoon (overnachting, ontbijt en avondeten).

Leden: Een-persoonskamer:380 euro, Twee-persoonskamer: 260 euro   

Introducees: Een-persoonskamer: 410 euro, Twee-persoonskamer: 290 euro

 

Vakantie week Zwarte Woud

 

 

Voor de bestemming van onze vakantieweek hebben we dit jaar gekozen voor het Zwarte Woud.

Onze uitvalsbasis is het Hotel Schwarzwald in Freudenstadt. Dit hotel ligt aan de rand van Freudenstadt, een mooie plaats in het noordelijke deel van het Schwarzwald.

Freudenstadt is een van de fraaiste middelgrote steden van het Schwarzwald. In de 2e Wereldoorlog is deze plaats vrijwel helemaal verwoest (op de kerk na), maar is daarna weer helemaal opgebouwd. Het centrum is fraai gerestaureerd en een bezoekje waard.

De omgeving van Freudenstadt leent zich (naast het motorrijden) ook voor wandelingen of andere uitstapjes. In het noordelijke Zwarte Woud zijn maar liefst zes kuuroorden gevestigd, waarvan Bad Rippoldsau­-Schapbach niet ver van Freudenstadt ligt. Baden-Baden ligt wat verder weg, maar ook zeker een mooie plaats om te bezoeken.

Naast een overweldigende natuur, zij er ook vele bezienswaardigheden zoals kerken, kloosters, kastelen en musea. Een aantal zijn als waypoints in de routebestanden opgenomen.

Voor degene die de motor een dagje willen laten staan en de benen willen gebruiken: in de omgeving van Freudenstadt is het goed wandelen. Voor inspiratie kan de volgende website dienen: Wandertouren Freudenstad.

 

Vertrek

Ons vertrek naar Freudenstadt is dit jaar direct volgend op het weekend in Lutzerath, op maandag 31 augustus. De heen route vinden jullie hieronder beschreven bij de routes.

Voor degenen die niet meerijden vanaf Lutzerath is het rijden op eigen gelegenheid, als je maar op tijd in Freudenstadt aankomt!

 

Routes

We hebben ook nu weer diverse routes uitgezet, in verschillende lengtes. In overzicht:

 

 

Heenreis (1)

De heenreis (309 km) gaat bijna in één rechte lijn van Lutzerath naar Freudenstadt, uiteraard hebben we gezorgd dat er genoeg bochtige wegen in zitten. Omdat het toch een vrij lange route is, zijn er ook stukken B-wegen in opgenomen om een beetje op te schieten. De route gaat via de Moezel bij Reil en Enkirch in zuidoostelijke richting richting Fischbach, waar de B270 wordt opgereden. Ten zuiden van Kaiserslautern verlaten we de B270 weer en zoeken de kleinere wegen weer op richting de B48. Bij Wissembourg gaan we een klein stukje door Frankrijk en steken de Rijn over bij Beinheim richting Baden-Baden. Na Baden-Baden gaat de route langs en door het Nationalpark Schwarzwald over de bekende B500 (Schwarzwald Hochstrasse) om in Freudenstadt uit te komen.

Triberg route (2)

Deze route gaat (uiteraard) richting Triberg, waar mooie watervallen (een van de hoogste van Duitsland) te bewonderen zijn. Maar voor het zover is, eerst natuurlijk de kronkelwegen van het Zwarte Woud op! Via Bad Rippoldsau (wolven- en berenpark) naar Wolfach (Glashütte, oftewel glasblazerij) en verder naar het zuiden.

Bij Keppenbach een burchtruïne en vlak voor Triberg maakt de route een uitstapje naar wat gezien wordt als de bron van de Donau, de bron van het riviertje de Breg in Furtwangen. In Triberg komen we bij de beroemde watervallen aan en vandaar weer naar het noorden. Voor de durfallen, die nog niet genoeg adrenaline hebben opgedaan is er de Zipline over het Heubachtal bij Schiltach.

En voor de liefhebbers: de korte en middellange routes komen langs de grootste koekoeksklok ter wereld, even voorbij Triberg. Uiteraard passeren we op de route de nodige kastelen en ruïnes.

De middellange en lange routes komen nog door het plaatsje Sankt Peter, met een indrukwekkende kloosterkerk maar vooral ook een leuk pleintje voor een aangename pauze. Deze routes passeren ook even verderop de Hexenlochmühle.

De afstanden: 195, 227 en 248 km.

 

Baden-Baden route (3)

De naam zegt het al: deze route gaat richting Baden-Baden, een van de bekendere kuuroorden in het noordelijke Zwarte Woud. Eerst gaan we weer een stukje naar het noorden over de Schwarzwald Hochstrasse, een aardige pauzeplek is bij de Mummelsee, waar het wel erg druk kan zijn! De route tikt even Baden-Baden aan bij het Brahmshaus. Hier heeft Johannes Brahms vaak in de zomermaanden vertoeft en heeft er veel van zijn composities geschreven. Weer naar het zuiden komen we bij het stuwmeer van het Nagoldtal. Daarna een zuidoostelijk rondje over Sulz am Neckar. Vlak voor Freudenstadt maakt de lange route nog een extra lusje over Bad Ripoldsau. We komen nog langs het Besucherbergwerk Freudenstadt, een oude mijn van zilver en andere mineralen.

Afstanden: 179 en 210 km

 

Schramberg route (4)

Deze route is ook weer van het ‘kronkelige’ soort…. Eerst naar het noorden, passeren we de Riesenrutschbahn bij Enzklösterle in het Poppeltal, voor wie eens anders wil afdalen dan met de motor!

 

 

 

Weer terug over de inmiddels bekende B500, voert de route naar de Allerheiligen watervallen. Een mooie plek midden in het bos, misschien een leuke pauzeplek?

Daarna een heel stuk naar het zuiden, bij Wolfach volgen we het dal van de Langenbach tot aan Sankt Roman en dan weer terug naar de hoofdweg. Naar zeggen een mooi & kronkelig motorweggetje. Bij Schramberg komen we langs de Autosammlung Steim, een fraaie privécollectie van oldtimers tot ‘youngtimers’. Via Rötenberg keren we weer terug naar Freudenstadt. Deze route is de langste rondrit van deze week.

De afstanden: 199, 231 en 275 km

 

Zuidoost route (5)

De laatste rondrit van de week is een mooie zuidoostelijke lus, uitgezocht op mooie stuurweggetjes. Via Sulz am Necker via een serie haarspelden richting de Donau. Onderweg komen we langs een klooster op de Kirchberg, de Wendeliuskapel bij Heiligenzimmern (what’s in a name…) en bij Nusplingen een mooi uitzicht bij de Mariagrot. Jazeker, we zijn in een katholiek gebied! Een stukje langs de Donau en het gaat weer noordwaarts via Spaichingen. Ook hier hebben we weer de nodige haarspelden te rijden. Uiteraard ook op dit stuk de nodige kastelen, zoals de Burgruine Sterneck.

Afstanden van deze routes: 183, 224 en 269 km

 

Terugreis (5)

En dan is het weer tijd om naar huis te gaan…

De terug route is er in verschillende varianten: voor degenen die in één dag naar huis willen rijden zijn er twee routes; één met zoveel mogelijk snelwegen (510 km tot Maarheeze), deze route gaat binnendoor tot aan Karlsruhe en daarna via de snelwegen A65 en A61 en via Aken naar Nederland. De andere variant heeft meer B-wegen en gaat ook een heel eind langs de Rijn (B9), de A61 wordt opgepakt bij Koblenz en de route volgt dan de snelle variant naar Nederland. Deze route is 522 km lang.

Voor degenen die in 2 dagen terug willen is er een route gemaakt van in totaal 659 km die binnendoor gaat richting de noordelijke Vogezen, via een stukje Duitsland (Eifel/Moezel) en Luxemburg naar België. Vandaar weer over de binnenwegen naar Visé waar de snelweg richting Maastricht genomen wordt.

Alle terug routes eindigen vlak voor de parkeerplaats en tankstation “Groote Bleek” aan de A2 bij Maarheeze.

 

Bezienswaardigheden en attracties

Hieronder een overzicht van bezienswaardigheden en attracties, die in de beschrijvingen van de routes genoemd zijn, inclusief hyperlinks voor meer informatie.

Let op! Voor een aantal attracties moet je vooraf een tijdslot boeken. Ook kunnen er beperkte openingstijden gelden en/of gebruik van mondkapjes verplicht zijn.

 

Freudenstadt

In de Duitse deelstaat Baden-Württemberg ligt een pareltje, genaamd Freudenstadt. Met een inwonersaantal van meer dan 23.000 mensen en een oppervlakte van 87,58 km² maakt dat Freudenstadt een middelgrote stad is. Deze stad ligt op een hoogte van 732 meter en gezien deze hoge ligging krijgt het gebied veel zonuren en is het er aangenaam vertoeven, tijdens welk seizoen dan ook. Het stadje is echt een toeristisch knooppunt. Het ligt tussen Stuttgart en Straatsburg in het centrum van het Zwarte Woud, waar ook verbindingswegen te vinden zijn met deze steden. Haar stormachtige verleden maakt dit een prachtig stadje met een rijke geschiedenis.

https://www.zwartewoudgids.nl/freudenstadt.html

 

Baden-Baden

Een kuuroord, daar staat de Duitse plaats Baden-Baden om bekend. Deze levendige stad ligt in het Zwarte Woud en is een perfecte plek om even helemaal tot rust te komen en niets te hoeven. Nog altijd zijn er diverse wellness locaties te vinden. Tot rust komt het publiek ook in het Zwarte Woud zelf, waar volop gefietst en gewandeld kan worden.

https://www.zwartewoudgids.nl/baden-baden.html

 

Nationale park Schwarzwald Noord

Voor de liefhebbers van de natuur ligt tussen de dichtbegroeide dennenbomen het Noordelijk Zwarte Woud. Prachtige steile bergen, diepe dalen en grote bosgebieden bepalen hier het uitzicht. De naam “Zwarte Woud” werd vroeger gebruikt om aan te geven dat het bos ondoordringbaar was. Hout werd er gebruikt als belangrijkste handelsmiddel.

https://naturparkschwarzwald.de/

 

Historisches Bergwerk Freudenstadt

Oude zilvermijn aan de rand van Freudenstadt. Alleen open op zaterdag en zondag.

https://www.schwarzwald-tourismus.info/attraktionen/freudenstadt-historisches-besucherbergwerk-34b5ad0547

 

Riesenrutschbahn Poppeltal

Geen reservering vooraf nodig

http://www.riesenrutschbahn.de/index6e03.html?id=13

 

Zipline Hirschgrund (Heubachtal)

Reservering vooraf noodzakelijk (tijdig boeken! Gemiddeld 2 weken in de toekomst volgeboekt)

https://www.hirschgrund-zipline.de/BookingTripSelection.aspx?lang=en

 

Watervallen Triberg

De watervallen van Triberg behoren tot de hoogste watervallen in Duitsland.

Het water van de rivier de Gutach valt hier over een hoogte van 163 meter van 872 meter tot 711 meter boven zeeniveau. De bovenloop van de waterval is minder spectaculair. Hier bevindt zich een kleine waterkrachtcentrale. De Gutach stort zich vanuit een glooiend plateau over meer dan 7 grote stappen in de rotsachtige V-vormige vallei van Triberg. De diepe vallei verwijdt zich hier iets zodat er ruimte is voor het dorp Triberg. De steile rotswanden en de watervallen zijn gevormd door twee breuken in het graniet en vervolgens door gletsjers in het Pleistoceen.

 

Autosammlung Steim

Privé-verzameling van meer dan 130 auto’s, van oldtimers tot moderne auto’s.

https://www.autosammlung-steim.de/de/willkommen.html

 

Sankt Peter

St. Peter is bekend vanwege het voormalig klooster van de Benedictijnen, wat zijn oorsprong vindt in de elfde eeuw. De kerk is te bezichtigen, alsook worden er rondleidingen aangeboden. Rondom het klooster zijn er op korte wandelafstand diverse souvenirwinkeltjes, een bakkerij en eetgelegenheden. Uiteraard geniet je hier een prachtig uitzicht.

https://www.hochschwarzwald.de/Attraktionen/Barockkirche-St.-Peter#informationen

 

Wandelen

Uiteraard is de omgeving van Freudenstadt zeer geschikt voor wandelingen. Een greep uit het aanbod in de buurt van Freudenstadt kan je hier vinden: https://regio.outdooractive.com/oar-naturpark-schwarzwald-mitte-nord/de/touren/#area=*&cat=Wandern-main,Premiumwege,Qualitätswege,Genießerpfade,Fernwanderwege,Themenwege,Pilgerwege,Wanderungen,Nordic%20Walking,Stadtrundgänge,Trekking&filter=r-fullyTransla

 

Algemene informatie voor vertrek en huisregels

De algemene informatie voor vertrek,vind je  hier, voor de huisregels kun je hier terecht.

 

Controle van je motor

Klik hier voor de motorcontrolepunten voor aanvang van het motorrijden (BRAVOK)

 

Bijzondere bepalingen in de diverse landen

Klik hier om deze bijzondere bepalingen voor het rijden in groepen in Duitsland te bekijken.

 

Correct laden routes

Een van de meestvoorkomende problemen met het laden van routes heeft te maken met het inladen van routes van een derde (deze dus). Alles lijkt in orde, maar zodra je de route in mapsource of basekamp wil openen krijg je een foutmelding.

De beschrijving hoe je de routes correct kunt laden vind je hier!!

 

De weg kwijt met je Garmin??

Klik hier om te kijken hoe je dit op kunt lossen.

 

De routes

Voor info kun je terecht bij Frank Vork – ftavork(at)gmail.com.

Routes GPX Garmin (zipbestand)

Tracks GPX Garmin (zipbestand)

Routes TOMTOM (zipbestand)

 

POI bestand voor Garmin toestellen

Wat zijn POI’s en wat kun je er mee?

Klik hier voor meer info.

 

 

N.B. Zoals voor al onze weekenden en tochten, geldt ook hier:

We hebben ons best gedaan om mooie routes uit te zoeken en we rijden die grotendeels voor om eventuele problemen te onderkennen. Echter, het rijden van de routes is natuurlijk geheel op eigen risico! Iedereen is en blijft verantwoordelijk voor zijn of haar eigen veiligheid!  Ga niet blind achter je voorganger aan, maar neem je eigen beslissingen. Indien je het niet veilig acht de route te voltooien of als je een bepaalde verkeerssituatie anders wilt oplossen dan je voorganger, dan heb jij de vrije keuze om dit te doen. Wij verplichten je niets. We vragen je om met gezond verstand aan onze routes deel te nemen.

 

Anja Welvaarts spatlab@gmail.com 06-49655563
Leonor Orban leonor.orban(at)gmail.com
Jeroen Alink jeroen.alink(at)gmail.com
Frank Vork fta.vork(at)gmail.com
Gerry van Someren gerry.vansomeren(at)gmail.com