Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Vakantie Vercors-Verdon-Frankrijk

31 augustus 2018 - 10 september 2018

Gegevens

Begin:
31 augustus 2018
Einde:
10 september 2018
Evenement Categorie:

Organisator

Motorclub MC Spat.Lab
Telefoon
06-49655563
E-mail
spatlab@gmail.com
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Vercors
crest, Frankrijk + Google Maps

Dit jaar reizen we af richting Zuid-Frankrijk en bezoeken o.a. het gebied de Vercors (Drome) en de Verdon (Provence).

Vertrekpunt 

We verzamelen om 10.00 uur bij Van der Valk Hotel Stein-Urmond | Mauritslaan 65| 6129 EL | Urmond.

Je kunt je hier  aanmelden. 

Voor al onze tochten en andere activiteiten geldt dat deelname geheel op eigen risico is. MC Spatlab faciliteert alleen de organisatie hiervan en aanvaardt dus geen enkele aansprakelijkheid.

Video sfeerimpressies
Motorrijden in de Vercors en Col du Rousset
Motorrijden in de Gorges du Verdon

 

Daginformatie

Dag 1 Vrijdag 31 augustus: Heenroute via B&B Hotels – Verdun

Dag 2 Zaterdag 1 september: Vervolg heenroute via  Hotel Campanile – Besancon Nord

Dag 3 Zondag 2 september: Route naar le Camping Moto – Montclar-sur-Gervanne

Dag 4  Maandag 3 september: Rondrit

Dag 5 Dinsdag 4 september: Rondrit

Dag 6 Woensdag 5 september: Route naar Hotel le bon Auberge – Moustiers

Dag 7 Donderdag 6 september: Rondrit

Dag 8 Vrijdag 7 september: Rondrit

Dag 9: Zaterdag 8 september: Terugroute via Auberge Du Volaine – Le Montiers les Bains

Dag 10: Zondag 9 september: Vervolg terugroute via Hotel Relais du Lac – Villegusien

Dag 11: Maandag 10 september: aankomst thuis

 

 

Kosten

Op aanvraag (afhankelijk van kamer/dagen/lid/introducee) maar ongeveer tussen 400 en  700 euro.

Dit is incl. overnachting, ontbijt (kosten drank en avondeten is voor eigen rekening).

Hotel Le Bonne Auberge in Moustiers is incl. overnachting, ontbijt en avondeten.

Camping Moto, daar wordt gewerkt met stempelkaarten voor eten en drinken (de overnachting incl bedlinnen is inbegrepen) VERGEET GEEN HANDDOEKEN, SLIPPERS EN BADKLEDING MEE TE NEMEN.

 

Algemene informatie voor vertrek en huisregels

De algemene informatie voor vertrek,vind je  hier, voor de huisregels kun je hier terecht.

 

Controle van je motor

Klik hier voor de motorcontrolepunten voor aanvang van het motorrijden (BRAVOK)

 

Bijzondere bepalingen in de diverse landen

Klik hier om deze bijzondere bepalingen voor het rijden in groepen in Duitsland te bekijken en hier wat er verplicht is op de motor in Frankrijk.

 

Correct laden routes

Een van de meestvoorkomende problemen met het laden van routes heeft te maken met het inladen van routes van een derde (deze dus). Alles lijkt in orde, maar zodra je de route in mapsource of basekamp wil openen krijg je een foutmelding.

De beschrijving hoe je de routes correct kunt laden vind je hier!!

 

Routes uitwisselen op basis van tracks

Onze werkwijze  (en in de praktijk uitgetest) om het handmatig herberekenen van GPS routes een stuk sneller en eenvoudiger te doen.

De beschrijving hoe je dit op een gemakkelijke manier kunt doen, vind je hier !!

 

De weg kwijt met je Garmin??

Klik hier om te kijken hoe je dit op kunt lossen.

 

De routes

De routes worden verstuurd naar de deelnemers.

Voor info kun je terecht bij Jeroen Alink (jeroen.alink(at)gmail.com).

 

N.B. Zoals voor al onze weekenden en tochten, geldt ook hier:

We hebben ons best gedaan om mooie routes uit te zoeken en we rijden die grotendeels voor om eventuele problemen te onderkennen. Echter, het rijden van de routes is natuurlijk geheel op eigen risico! Iedereen is en blijft verantwoordelijk voor zijn of haar eigen veiligheid!  Ga niet blind achter je voorganger aan, maar neem je eigen beslissingen. Indien je het niet veilig acht de route te voltooien of als je een bepaalde verkeerssituatie anders wilt oplossen dan je voorganger, dan heb jij de vrije keuze om dit te doen. Wij verplichten je niets. We vragen je om met gezond verstand aan onze routes deel te nemen.  

   

 Afbeeldingsresultaat voor rhône-alpes

Rhône-Alpes

De regio Rhône-Alpes ligt ten noorden van de Provence. In het oosten grenst de regio aan

Ligging van de regio in Frankrijk

de Alpen. De regio is dan ook vernoemd naar de rivier de Rhône en het Alpengebergte. De regio hoort tot de meest welvarende regio’s van heel Europa. Tot de regio Rhône-Alpes behoren onder andere de departementen Ardèche en Drôme. Met name de Ardèche is een erg populaire vakantiebestemming.

Historie

Sinds de prehistorie is er sprake geweest van leven in de Rhône-Alpes. De Galliërs, vroege bewoners van het gebied, stichtten grote steden als Lyon. Toen de Romeinen onder leiding van Julius Caesar Gallië binnenvielen, werd het grootste deel van de huidige regio bezet. Lyon, destijds Lugdunum geheten, zou uiteindelijk uitgroeien tot een grote, belangrijke stad in het Romeinse Rijk. De neergang van het Romeinse Rijk, en het begin van de middeleeuwen, markeerden het begin van een lange periode van economische achteruitgang. De regio werd deels toegeëigend door het feodale koninkrijk van Frankrijk, en deels door het Heilige Roomse Rijk. Pas in de 14e eeuw na Christus wordt het gebied definitief toegekend aan Frankrijk.
De renaissance en het industriële tijdperk zorgden voor een enorme economische groei voor de regio, waardoor deze vandaag de dag bekend staat als een van de meest welvarende regio’s van Europa.

Gerelateerde afbeelding

Rhône-Alpes vandaag de dag

Vandaag de dag is de regio Rhône-Alpes een regio welke jaarlijks een flink aantal toeristen trekt. Zoals eerder genoemd is vooral het departement Ardèche hier de oorzaak van. Duizenden toeristen vermaken zich jaarlijks in en rondom de Gorges de l’Ardèche, waar heerlijk gezwommen en gekanood kan worden. Anderzijds is er het prachtige landschap van de Alpen dat ideaal is voor de fanatieke fietsers onder ons, en waar zich talloze wandelroutes bevinden. Een van de departementen die nog iets minder in de toeristische belangstelling staat, is de Drôme. Deze regio is minder druk dan de Ardèche, maar herbergt minimaal evenveel prachtige dorpjes en steden evenals leuke bezienswaardigheden. De perfecte ingrediënten voor een heerlijke vakantie!

Vercors

De Vercors is een groot natuurgebied ten zuidwesten van de stad Grenoble. Het gebied wordt begrenst door vier rivieren, namelijk de Isère in het noorden, de Rhône in het westen, de Drôme in het zuiden en tot slot de Drac in het oosten. De meest bekende berg in de Vercors is de Mont Aiguille, die circa 2086 meter hoog is. Het gebied is zeer geliefd door wandelaars en bergbeklimmers.

Geschiedenis van de Vercors

De naam ‘Vercors’ is afkomstig van een lokale Keltische stam, die ten tijde van het Romeinse Rijk in het gebied zou hebben gewoond. Deze stam was beter bekend als de Vertacomicorii. Het duurde niet lang voordat ook dit gebied door de Romeinen werd toegeëigend. Gedurende de Romeinse overheersing bleek al hoe ruig dit gebied was. Zo bleek het niet eenvoudig om door de Vercors te reizen.

Vercors

Dit werd veroorzaakt door de  vele bergen en hellingen. In de middeleeuwen ontstonden de eerste dorpjes in dit gebied. Dorpjes als la Chapelle, Saint Julien en Saint Agnan werden gesticht in wat nu de vallei van de Vercors wordt genoemd. Het duurde niet lang voordat de bossen in dit gebied benut werden door de houtindustrie. Gedurende de Tweede Wereldoorlog diende dit gebied als uitvalsbasis van het Franse verzet. Vanuit het bergachtige gebied werden verschillende sabotageacties uitgevoerd die bijvoorbeeld als doel hadden om de transporten van de Duitse bezetter te ontregelen. Dit leidde tot een grote, verschrikkelijke vergeldingsacties van de Duitsers. Zo werd het dorpje Vassieux in haar geheel uitgemoord, en met de grond gelijk gemaakt. In 1968 vonden de Olympische Winterspelen plaats in het noordelijke deel van dit gebied, zoals in en nabij de dorpjes Villars de Lans en Autrans.

Vercors vandaag de dag

Uitzicht op de Vercors

Vandaag de dag is dit prachtige gebied een van de mooiste natuurgebieden van

Frankrijk. De indrukwekkende bergkammen en uitgestrekte bossen, maken van de Vercors een geschikt gebied voor wandelaars, bergbeklimmers en natuurliefhebbers. Behalve de uitgestrekte bossen, zijn ook de talloze kleine dorpjes in dit gebied erg leuk om eens te bezoeken. In het dorpje Vassieux bevind zich een museum dat gewijd is aan het Franse verzet. Dit museum is een aanrader voor iedereen die zich interesseert in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. De Vercors is een prachtig gebied, en biedt voor ieder wat wils, of u nou de voorkeur geeft aan indrukwekkende wandelingen, of simpelweg wilt genieten van de rust.

De Provence

De Provence is het gebied in het zuidoosten van Frankrijk, en grenst aan de Middellandse Zee, het RhônedalLanguedoc-Roussillon en Italië.
Grote steden in het gebied zijn MarseilleNiceToulonGrasse en Aix-en-Provence.
Naast de grote steden, zijn er talloze schattige kleine dorpjes waar de echte Zuid-Franse sfeer geproefd kan worden. In deze regio zijn ook bijzonder veel lavendelvelden te vinden.

Afbeeldingsresultaat voor provence

Wijn

De Provence geldt als de grootste roséwijnproducent ter wereld. De roséwijn vindt haar oorsprong 2600 jaar geleden, toen de Grieken de eerste wijnranken aanplantten in deze regio. Vandaag de dag is de regio rond Aix-en-Provence beroemd vanwege haar wijnen. Gesteld wordt dat de beste roséwijnen uit deze regio afkomstig zijn.

Historie

De naam van deze regio, Provence, is afgeleid uit het Latijnse provincia. De huidige regio is het oostelijke deel van het gebied dat onder de naam Provincia Romana in 121 voor Christus onderdeel werd van het Romeinse Rijk. Door de geschiedenis heen zijn er meerdere volken geweest die aanspraak maakten op het gebied.
Zo waren het na de Romeinen de Goten die, in de vijfde eeuw na Christus heersten over dit gebied.
In het jaar 536 werd het gebied veroverd door de Franken.
Pakweg twee eeuwen later, in 713, werd de Provence geteisterd door Moorse plundertochten onder leiding van de emir Al Hoak.
In de volgende jaren isDe Provence het gebied meerdere malen van eigenaar gewisseld. Van 1033 tot 1264 maakte het gebied als markizaat en graafschap deel uit van het Heilige Romeinse Rijk.
Sinds 1481 behoort de gehele regio officieel toe aan Frankrijk.

Vandaag de dag

Vandaag de dag is Zuid-Frankrijk, en dan met name de Provence, vakantiebestemming nummer een voor vele Nederlanders. Dit is dan ook niet vreemd te noemen. De regio biedt namelijk voor ieder wat wils. Heerlijke stranden, prachtige natuur, schattige dorpjes, mooie steden, vele bezienswaardigheden en volop mogelijkheden voor een sportieve vakantie!

Gorges du Verdon

De Gorges du Verdon is een gigantische kloof, die zich bevindt op de grens van de departementen Var en Alpes-de-Haute-Provence. Na de Tara River Canyon in Montenegro, is het de grootste kloof in Europa. Niet voor niets wordt de Gorges du Verdon ook wel de Europese Grand Canyon genoemd.

De rotswanden zijn op sommige punten wel 700 meter hoog. De kloof ligt tussen de plaatsjes Castellane en Moustiers-Sainte-Marie, in een omgeving die bekend is om het faience, een soort aardewerk met een glazuurdecoratie.

Afbeeldingsresultaat voor gorges du verdon

Lac Sainte-Croix

De Gorges du Verdon eindigt in het Lac Sainte-Croix-du-Verdon. In 1973 is er een begin gemaakt met het aanleggen van dit stuwmeer, waarna het in 1975 is gevuld. De aanleg van dit stuwmeer ging ten koste van het plaatsje Salles-sur-Verdon. De ruïnes van dit dorpje bevinden zich vandaag de dag op de bodem van het meer. Aan de oostelijke kant van het stuwmeer is het dorpje weer opgebouwd. Het Lac Sainte-Croix kan worden gezien als de ingang voor de Gorges du Verdon. Er zijn meerdere locaties waar kano’s kajakken, waterfietsen en motorbootjes kunnen worden gehuurd, waarmee men tussen de wanden van de Gorge du Verdon kan varen.

De Gorges du Verdon verkennen

In het gebied rondom de Gorge du Verdon zijn meerdere soorten roofvogels uitgezet. De vale gier, welke was uitgestorven in het gebied, is een van deze soorten roofvogels. Deze vogelsoort nestelt zich vandaag de dag wederom op de steile rotswanden.

Behalve met een kano, kajak, waterfiets of motorboot, kan de Gorges du Verdon ook prima verkend worden met de auto, of, voor de avonturiers onder ons, te voet. Zo is er aan beide zijden van de kloof een autoroute, beide met verschillende uitzichtpunten. Ten noorden van de rivier loopt de Route des Crêtes, van Moustiers-Sainte-Marie tot Castellane. Ten zuiden van de rivier loopt de Corniche Sublime, van Aiguines tot Riblaquon.

Voor de wandelaars en natuurliefhebbers ligt er ruim 100 kilometer aan wandelpaden rondom de Gorges du Verdon. Beroemd is het Martelpad, vernoemd naar de Franse speleoloog Édouard-Alfred Martel. Van hem is de volgende uitspraak afkomstig:

“De kloof van de Verdon is de meest Amerikaanse van alle Franse ravijnen. Dat houd ik vol na de Grand Canyon gezien te hebben.”

 

Organisatie

Deze toertocht wordt georganiseerd door Motorclub MC Spat.Lab Eindhoven

Anja Welvaarts       spatlab@gmail.com       06-49655563
Leonor Orban       leonor_orban@hotmail.com        
Jeroen Alink       jeroen.alink@gmail.com        
Frank Vork       fta.vork@gmail.com        
Gerry van Someren       gerry.vansomeren@gmail.com