Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

4 dagen Taunusthal – Duitsland

17 augustus 2018 - 20 augustus 2018

Gegevens

Begin:
17 augustus 2018
Einde:
20 augustus 2018
Evenement Categorie:
Site:
www.spatlab.nl

Organisator

Motorclub MC Spat.Lab
Telefoon
06-49655563
E-mail
spatlab(at)gmail.com
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Hotel Berghof
Bergstrasse 3
Berghausen, Germany
+ Google Maps

Dit jaar hebben we 4 dagen naar de Taunus in Duitsland georganiseerd.

De Taunus is een middelgebergte in de Duitse deelstaat Hessen, behorend tot het Rijnlands Leisteenplateau.

Het wordt begrensd door de Rijn in het westen, de Wetterau in het oosten, de rivier de Lahn in het noorden en de rivier de Main in het zuiden.


Je kunt je hier alvast vrijblijvend aanmelden. 

Vertrekpunt

We verzamelen om 9.00 uur bij Van der Valk Hotel Stein-Urmond | Mauritslaan 65| 6129 EL | Urmond.

Ook dit jaar kun je de ochtend weer beginnen onder het genot van een stevig stuk vlaai met een kop koffie en uiteraard bijpraten met oude bekenden en nieuwe gezichten.

Voor al onze tochten en andere activiteiten geldt dat deelname geheel op eigen risico is. MC Spatlab faciliteert alleen de organisatie hiervan en aanvaardt dus geen enkele aansprakelijkheid.

Introductie

De Taunus is een middelgebergte in de Duitse deelstaat Hessen, behorend tot het Rijnlands Leisteenplateau. Het wordt begrensd door de Rijn in het westen, de Wetterau in het oosten (als onderdeel van de Hessische slenk, een uitloper van de Rijnslenk), de rivier de Lahn in het noorden en de rivier de Main in het zuiden. De hoogste berg van het gebergte is de Großer Feldberg met 881 meter. De westelijke voortzetting van het gebergte is de Hunsrück.

De Lahn is een 242 km lange rechterzijrivier van de Rijn in Duitsland.

De Lahn ontspringt onder de top van de Lahnkopf (Rothaargebergte) op een hoogte van 628 meter, in het zuidoosten van Noord-Rijnland-Westfalen aan de grens met Hessen. Eerst stroomt de rivier in oostelijke richting naar Caldern. Bij Cölbe mondt de Ohm in de Lahn uit. Daar verandert de Lahn haar stroomrichting van oost naar zuid. Bij Gießen wisselt de Lahn haar stroomrichting in zuidwestelijke richting. Bij Wetzlar mondt de Dill in de Lahn uit.

We logeren in Hotel Berghof in Berghausen.
 

Ook dit jaar kun je de ochtend weer beginnen onder het genot van een stevig stuk vlaai met een kop koffie en uiteraard bijpraten met oude bekenden en nieuwe gezichten.

 

Er ligt een inschrijflijst klaar bij de kassa, deze kun je aftekenen nadat je koffie/thee en vlaai heb uitgekozen.

 

Poster

Wil je ook anderen interesseren voor deze toertocht, hang dan onze poster op. Je kunt hem hier downloaden.  

 

Aanmelden

Je kunt je voor dit weekend aanmelden bij Anja Welvaarts (spatlab@gmail.com) of via deze link.

 

 

Kosten

Leden:

Een-persoonskamer: 210 euro – Twee-persoonskamer: 180 euro


Introducees:

Een-persoonskamer: 235 euro – Twee-persoonskamer: 205 euro

 

Algemene informatie voor vertrek en huisregels

De algemene informatie voor vertrek,vind je  hier, voor de huisregels kun je hier terecht.

 

Controle van je motor

Klik hier voor de motorcontrolepunten voor aanvang van het motorrijden (BRAVOK)

 

Bijzondere bepalingen in Duitsland

Klik hier om deze bijzondere bepalingen voor motorrijders in Duitsland te bekijken.

 

Correct laden routes

Een van de meestvoorkomende problemen met het laden van routes heeft te maken met het inladen van routes van een derde (deze dus). Alles lijkt in orde, maar zodra je de route in mapsource of basekamp wil openen krijg je een foutmelding.

De beschrijving hoe je de routes correct kunt laden vind je hier!!

 

Routes uitwisselen op basis van tracks

Onze werkwijze  (en in de praktijk uitgetest) om het handmatig herberekenen van GPS routes een stuk sneller en eenvoudiger te doen.

De beschrijving hoe je dit op een gemakkelijke manier kunt doen, vind je hier !!

 

De weg kwijt met je Garmin??

Klik hier om te kijken hoe je dit op kunt lossen.

 

De routes

Voor info kun je terecht bij Leonor Orban (leonor_orban(at)gmail.com

 

DagInformatie

 

Dag 1: Heenrit

Het eerste deel van de heenreis gaat over de snelweg ricting Aken [A2 – A76 – A4 (D)]. Bij Eschweiler verlaten we de snelweg en duiken we de Eifel in. We steken bij Löf de Moezel over en pakken bij Boppard de veerboot over de Rijn. Van daar is het nog een goede 30 km naar ons hotel in Berghausen. Achter het hotel (inrit aan de linkerkant) is een grote parkeerplaats voor onze motoren. Eventueel een alternatief voor degenen die langer over de snelweg willen rijden: snelweg A4 aanhouden tot Keulen en dan de B9 (linkeroever van de Rijn) naar Koblenz en Boppard. Bij Boppard het veer over en dan de oorspronkelijke route weer volgen.

Klik hier om de route te zien.

Rondrit 1 Feldberg

Deze route gaat richting de Feldberg, één van de hoogste “heuvels” in dit gebied. Afhankelijk van de lengte van de route zijn er diverse extra lusjes aan de hoofdroute gemaakt. Een leuke plek is “Landgasthof Ziegelhütte” (zie waypoint), met een mooi terras achter het hoofdgebouw én een verzameling oude motorfietsen (DKW’s) onderin het gebouw! Voor de lange route is hotel-restaurant Zur Linde in Gemünden een lunchtip. De korte route is 209 km lang, de lange variant doet daar nog eens 44 km bij en komt dus op 253 km

Klik hier om de route te zien.

Rondrit 2 Rijn-Lahn

Deze route gaat richting de Rijn, via Nassau en de burcht Nassau-Orangien. Tijdens deze rit zie je op diverse plaatsen burchten en kastelen! Na de Rijn bij Lahnstein rijden we weer oostwaarts naar de rivier de Lahn. Een leuke lunchplek is Breuer’s Lahnterrasse bij Geilnau, of iets verderop het Gasthof Hergenhahn. Na een extra klusje om Katzenelbogen en Panrod, komen we weer bij ons hotel.De lange route is 247 km lang, de korte variant 217 km..

Klik  hier om de route te zien.

Dag 4: Terugrit

De terugroute bieden we ook in twee varianten aan, de lange versie telt 269 km en de korte 239 km. Het verschil zit in een extra lusje voor Bad Hönningen, waar we de Rijn weer met een veerpont oversteken. Daarvóór zit nog een leuk restaurant in Neuwied, de Laubachsmühle, maar die zou op maandag wel eens dicht kunnen zijn. Maandag is voor veel horeca gelegenheden in Duitsland “Ruhetag”, dus houd daar rekening mee! Na de Rijn rijden we via de mooie bochtige wegen van de Eiffel en langs de Ruhr Stausee bij Schmidt weer richting Aken. We pakken bij Eschweiler weer de snelweg A4 op richting Aken. Vlak voor de snelweg zijn er nog een aantal tankstations.

Klik hier om de route te zien.

De routes

Routes Garmin/GPX (zipbestand)

Tracks Garmin/GPX (zipbestand)

Routes TomTom oude generatie (zipbestand)

 

 

 

N.B. Zoals voor al onze weekenden en tochten, geldt ook hier:

We hebben ons best gedaan om mooie routes uit te zoeken en we rijden die grotendeels voor om eventuele problemen te onderkennen. Echter, het rijden van de routes is natuurlijk geheel op eigen risico! Iedereen is en blijft verantwoordelijk voor zijn of haar eigen veiligheid!  Ga niet blind achter je voorganger aan, maar neem je eigen beslissingen. Indien je het niet veilig acht de route te voltooien of als je een bepaalde verkeerssituatie anders wilt oplossen dan je voorganger, dan heb jij de vrije keuze om dit te doen. Wij verplichten je niets. We vragen je om met gezond verstand aan onze routes deel te nemen.  

   

 Adres van ons hotel

 

Hotel Berghof
Familien Wolf & Riess

Bergstraße 3
56368 Berghausen

Tel.:

+49 (0) 64 86 / 9 12 10

 

 

 

Het door de Familie Wolf (4 generaties sinds 1930) gerunde Hotel – Restaurant BERGHOF heeft 3 sterren en een wellnesscentrum met een infraroodsauna, een fitnessruimte en romantische baden voor 2 personen. Het hotel heeft een werkende klokkentoren met 14 klokken.

Omschrijving van ons hotel

Het door de Familie Wolf (4 generaties sinds 1930) gerunde Hotel – Restaurant BERGHOF heeft 3 sterren en een wellnesscentrum met een infraroodsauna, een fitnessruimte en romantische baden voor 2 personen. Het hotel heeft een werkende klokkentoren met 14 klokken.

Hotel – Restaurant BERGHOF heeft ruime kamers voorzien van satelliet-tv. Gasten van het hotel kunnen gebruikmaken van de privé-eetkamer, de televisielounge, de kegelbaan en de tuin. Ook zijn er diverse massages te reserveren.

Het menu in het restaurant Berghof bevat onder andere Hessische seizoensgebonden en regionale specialiteiten. Vleesgerechten worden bereid met vers vlees van de regionale slager. Berghausen ligt in de bergketen van Taunus. Het hotel is omringd met bossen en heuvels, ideaal om te wandelen, klimmen of fietsen.  

  

Omschrijving van onze verblijfsplaats

Berghausen ligt in Einrich,in het Noord-westelijke deel van de Taunus. De regio Einrich ligt in noordelijk  van Lahn, westelijk van de Rijn en oostenlijk van het Aardal en als  zelfstandige gemeente in het district Rhein-Lahn-Kreis.

 

Berghausen werd voor het eerst genoemd rond 1260. Op basis van bevolkingsaantallen, kunt je zien hoe Berghausen heeft ontwikkeld: In  1260 jaar, waren er slechts 60, in 1584 al 120 inwoners, 1915 waren er 235 en in 2001 al 300 inwoners. 332 Personen werden geregistreerd in Berghausen tot en met 30 juni 2009,  maar de gemeente groeit nog steeds.

 

Berghausen strekt zich uit over een oppervlakte van 4,37 km2. Deze, 59.3% worden als landbouwgrond, 31,4% als bosgebied en 8,5% nederzetting gebied gebruikt.

 

Het wapen van de plaatselijke kerk wordt beschreven als volgt : Boven een gouden berg met het staande huis in het rode blak, doorkruist een gouden zwaard en een gouden lans elkaar . De  rode en gouden kleuren komen overeen met de kleuren van de graven van Katzenelnbogen

Verder zijn er een aantal interessante en Geschiedenis in Bergshausen te vinden :

 

Aan de linkerkant op de weg naar Katzenelenbogen bevindt zich de Taunusbron . Deze werd in 1912 opgericht door Karl en Erich Schmidt . Tot halverwege de jaren tachtig is er mineraalwater werd gebotteld en verscheept . De faciliteit bestaat nog steeds , maar wordt niet meer bediend .

 

Aan de linkerkant op de weg naar Bonscheuer en Mudershausen zijn zeventien heuvel graven, de leeftijd van de graven wordt geschat op ongeveer 800 voor Christus .

Omschrijving van onze omgeving

Taunus

De Taunus is een berggebied waar het niet alleen goed wandelen is door de bossen, maar waar bovendien altijd wel wat te zien is. De Kelten hebben er ringmuren achtergelaten, er staan talloze kerken, dorpjes met mooie vakwerkhuizen en gezellige cafés, watermolens staan soms in alle eenzaamheid langs een rivier en soms midden in een dorp en altijd is er wel een kasteel op een heuveltop.

Romeinse kastelen

De Romeinen wisten de beste plekjes te vinden en waren dan ook al vroeg aanwezig in de Taunus. Daar liep hun grensweg, de Limes, met forten, muren, wachttorens en uitkijkposten. Een aantal van die forten, Kastelles, zijn redelijk goed bewaard gebleven of mooi gerestaureerd, zoals het hoogstgelegen Kastell, Feldberg bij het stadje Schmitten. In Saalburg is eenarcheologisch park waar de ruïnes van een groot fort zijn. In het museum is het dagelijkse leven van de Romeinen gereconstrueerd.

Dwalen door steden en dorpen

De binnenstad van Oberursel is met zijn prachtige vakwerkhuisjes en talloze fonteinen een stadswandeling waard. Ooit was het een nederzetting van de Kelten en hun stadsmuur is nog steeds te herkennen. Oberursel was een stad van wevers en langs de rivier de Ursel loopt het Mühlenwandelpad langs de vele watermolens die de energie daarvoor leverden. Kelkheim is vooral bekend vanwege de Rettershof, een kasteel in de voor deze regio ongebruikelijke Tudor bouwstijl. In de stad zijn veel thematische rondwandelingen zoals ‘leven en werken in de 19e eeuw’ en ‘de geschiedenis van de vrijheren van Gagern’.

Heksen en middeleeuwse feesten

In Idstein heersten ooit de graven vanNassau-Idstein en nog steeds staat daar hun prachtige renaissance kasteel. Idstein zelf is een lief stadje met eenheksentoren en gerestaureerde vakwerkhuizen. De overblijfselen van de Romeinse verdedigingswerken staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De burchtruïne in Eppstein is een heel stoer kasteel dat over het stadje uitkijkt. In de ruïne is het stadsmuseum ondergebracht en jaarlijks worden er de Eppsteiner Burgfestspiele gehouden.

Wellness in de Taunus

De Taunus staat al eeuwenlang bekend als een gebied met veel bronnen die geneeskrachtig water leveren. Er zijn dan ook heel wat plaatsen die met ‘Bad’ beginnen, wat betekent dat dit eenkuuroord is. In Bad Homburg heeft de Elisabethenbron ervoor gezorgd dat het stadje een bekend kuuroord werd. Bad Schwalbach, een stad met prachtige vakwerkhuizen en gebouwen in jugendstil biedt nu moderne wellness in de vorm van thermische zoutbaden, hydrothermotherapie en massages.

De sportieve Taunus

De bergen van de Taunus zijn hoog genoeg voor skiën en snowboarden. De hoogste berg is de Großer Feldberg. Skiliften zijn er bij Schmitten en bij Treisberg. Ook wordt ’s winters meer dan 100 km aan langlaufloipes geprepareerd. De Taunus is vooral een gebied om te wandelen. Op eigen kracht of mee met een van de vele georganiseerde themawandelingen en wandelingen met de boswachter. Bijvoorbeeld in Bad Camberg, waar de wandeling begint bij het Waldschloß. Wat betreft fietsen kunnen vooral mountainbikers goed in de Taunus terecht omdat bijvoorbeeld de schilderachtige Weiltal fietsroute voor een groot deel uit onverharde fietspaden bestaat.

 

Belevenis

Attractieparken – Dierentuinen – Evenementen – Winkelen – NightLife – Kerstmarkten

Cultuur

Tentoonstellingen – Thematische routes – Musea – Burgten & Kastelen – Keren & Kloosters – Monumenten – UNESCO werelderfgoed – Tuinen & Parken – Rondleidingen

Natuur & Ontspanning

Natuurparken – Meren –  Zwembaden – Culinair – Boottochtjes – Kamperen – Ontspannen

Actief

Fietsroutes – Wandelroutes – Mountainbike – Nordic Walking – Watersport – Funsport

 

Organisatie

 

Deze toertocht wordt georganiseerd door Motorclub MC Spat.Lab Eindhoven

Anja Welvaarts       spatlab@gmail.com       06-49655563
Leonor Orban       leonor.orban@gmail.com        
Jeroen Alink       jeroen.alink@gmail.com        
Frank Vork       fta.vork@gmail.com        
Gerry van Someren       gerry.vansomeren@gmail.com