Tussen wandelen en klimmen: Via Ferrata (Klettersteig)

 

Wandelaars die hebben gemerkt dat ze in de bergen de kriebels van ‘meer’ krijgen maar niet direct in de klimtouwen willen hangen kunnen een rustige overgang maken middels Via Ferrata: het beveiligd klauteren langs de wand.

 

Via Ferrata?

Via Ferrata (ook wel Klettersteig genoemd) is de naam van de sport waarbij beveiligde klauterroutes worden gevolgd. Routes waar je net niet meer kunt wandelen, maar welke eigenlijk ook niet echt om veel klimervaring wordt gevraagd. Deze routes zijn uitgerust met verschillende hulpmiddelen, waarvan de staalkabel of ketting altijd aanwezig is om je aan te beveiligen. Andere hulpmiddelen kunnen bestaan uit handvatten, traptreden, metalen ladders of bijvoorbeeld kabelbruggen.

 

Hoe het ontstond

Via Ferrata komt van origine eigenlijk uit Oostenrijk. In het jaar 1843 werd daar op de Daschein een route beveiligd met staalkabels en handvatten. Het duurde echter vele jaren voordat er daadwerkelijk routes werden aangelegd speciaal voor het sportieve element. Zo werden in de eerste wereldoorlog eerst nog vele routes aangelegd in de Italiaanse Dolomieten, puur voor militaire redenen. Uit deze routes is echter wel eerste echte sportroute geopend: de Delle Bocchette, welke in 1936 werd geopend. Sindsdien is de sport steeds populairder geworden en zijn er honderden routes geopend. Alleen al in Europa zijn er meer dan 800 routes te vinden, voornamelijk in Frankrijk en Italië, maar ook in Zwitserland, Duitsland, Spanje, Hongarije, Slovenië en Andorra.

 

Uitrusting

Uiteraard vraagt het beoefenen van Via Ferrata om een speciale uitrusting. Zo is het noodzakelijk om tijdens de tocht een helm te dragen. Niet alleen tegen vallende stenen, maar ook als extra beveiliging bij een val. Daarnaast bestaat een set uit een klimgordel, een leeflijn en een energie/schok-absorbeerder. Vooral het laatste is belangrijk, omdat deze de energie die bij een val vrijkomt opvangt en daardoor de ‘klap’ op het lichaam sterk reduceert. Vooral de sets met een Y-vorm zijn op dit moment populair omdat deze veiliger zijn gebleken dan de V-vorm die eerder werd gebruikt. Naast de genoemde materialen zijn handschoenen soms handig en heb je uiteraard goede schoenen nodig die een stevige grip hebben op de rotsen en traptreden.

 

Via Ferrata in Italië

Via Ferrata in Italië concentreert zich voornamelijk in de Dolomieten. Hier is het immers ook begonnen met de Delle Bocchette. Inmiddels zijn er meer dan 100 routes in dit berggebied te vinden, variërend van heel gemakkelijk tot zeer moeilijk. Zo is er de makkelijke Große Tschierspitze die een prima startpunt vormt voor mensen die kennis willen maken met deze sport. Al iets moeilijker is de route naar de Rifugio Cavazza al Pisciadú, welke overigens ook één van de bekendste routes is. En helemaal moeilijk is bijvoorbeeld de Via Ferrata Monte Albano, welke door zijn ligging bij het Gardameer veel bekijks heeft van toeristen en liefhebbers van de sport en daardoor af en toe wat (te) druk kan zijn.

 

Via Ferrata: http://www.viaferrata.nl/
Dolomieten: http://www.dolomiti.org/
Klim-klettersteig.startpagina.nl: Klim-klettersteig.startpagina.nl
Op zoek naar tochtgenoten?: http://www.hiking-site.nl/club/index.php