Verblijf
Dag informatie
Google map
Garmin GPS routes
Organisatie

 

 

20 juli - 23 juli 2012
MC Spat.Lab Weekend 2012 - Manderscheid - Duitsland

Dit jaar hebben we een vier daags motor weekend naar de Vuureifel georganiseerd. De Vuureifel kenmerkt zich vooral door de prachtige wegen en bochten die speciaal voor motorrijders aangelegd lijken te zijn. We logeren in Hause Burglick in Manderscheid.

We verzamelen Vrijdag 24 Augustus vanaf 9.00 uur, bij het AC Restaurant Nederweert, gelegen langs de A2 richting Maastricht tussen afrit 39 Nederweert en afrit 40 Kelpen.

Ook dit jaar kun je de ochtend weer beginnen onder het genot van een stevig stuk vlaai met een kop koffie en uiteraard bijpraten met oude bekenden en nieuwe gezichten.

Klik hier om de memo uit te printen, zodat je verzekerd ben van je gratis kopje koffie/thee en een punt vla.Klik hier om de foto's te bekijken die gemaakt zijn tijdens het narijden van de routes afgelopen weekend.


Verblijf

Haus Burglick is een familie-hotel heeft een zeer rustige ligging, direkt aan de rand van het bos en biedt een prachtig uitzicht op de Oberburgt van Manderscheid en het Lieserdal.
Het hotel is het ideale uitgangspunt voor de verschillende attracties en activiteiten, die de Vulkaneifel het hele jaar door te bieden heeft.
Zo ligt het hotel bijvoorbeeld direct aan het Lieserpad en aan de Eifelsteig.(Voor de wandelaars onder ons)

We kunnen ontbijten om 8.30 uur en het avondeten zo rond de klok van 19.00 uur.
Behalve op zondagavond, dan eten we om 18.00 uur, dit in verband met het vertrek met de bus naar Cochem.Het adres:
 • Klosterstrasse 18
 • 54531 Manderscheid
 • Tel: 0049 6572 - 784
 • info@hausburgblick.com
 • Haus Burgblick


 • Dag Informatie

  Hieronder vindt je informatie over dag.

  Vrijdag

  Vorig jaar bleek het reeds een verademing om de route voorbij Aachen te beginnen, zodat we de zware wegwerkzaamheden bij Maastricht omzeilen. We gaan de snelweg af vlak na Eschweiler, waar je meteen de bossen induikt om met wat licht bochtenwerk de heupen weer los te krijgen. Vervolgens rijden we langs een aantal uitzichtspunten zoals bijvoorbeeld Staubecken Obermaubach of de Heimbach Talsperre. Via de Noordelijke Eifel rijden we de Moezel in, komen we door Gerolstein en eindigen we voor het hotel in Manderscheid.

  Het is een redelijk “snelle” route met vooral mooie uitzichten. Met andere woorden: voldoende tijd om van het uitzicht, het goede weer en het ruime aanbod aan terrasjes onderweg te genieten. Aan jullie de keuze welk van de 3 varianten je wilt rijden!

  Zaterdag

  Op dag 2 rijden we de bosjesroute. Dit is een route vol kleine slingerweggetjes en andere pareltjes door – zoals de naam het al verraad – de bossen. Onderweg heb je de mogelijkheid om Burg Arras en Burg Pyrmont te bezoeken en het uitzicht te bewonderen. Sommige “oudgedienden” herkennen waarschijnlijk wat weggetjes, omdat we langs een aantal hotels rijden van voorgaande Spatlabweekenden. Als kleine verrassing hebben we in de route het Schrumpfbachtal opgenomen. Dit smalle dal is een aangename verademing na het rijden van de brede “snelweg” langs de Moezel.

  Ook dit jaar weer organiseert de stad Mandersheid de Ridderspelen. ’s Avonds kun je naar de onderburcht wandelen om de spelen bij te wonen en het vuurwerk bekijken, dat om 22.30 uur begint.

  Klik hier om het programma van de Ridderfeesten te bekijken.
  Klik hier om algemene informatie van de Ridderfeesten te bekijken.

  Zondag

  Op Zondag rijden we de “Moezel Noord” route. Ook hier hebben we ons best gedaan een leuke route te maken, vol bochtige wegen. De korte route is iets korter qua kilometers, en ook wat eenvoudiger dan de lange en kilometervreter variant. We hebben bij de 2 langere routes een aantal uitdagende haarspeldbochten toegevoegd.

  Als aanrader op de route: Pizzeria da Paolo voor heerlijke pizza’s en pasta’s voor een mooie prijs (we blijven Hollanders ?).

  Zondagavond hebben we de tweede niet-motor activiteit: het welbekende wijnfeest van Cochem. Anja heeft ook dit jaar weer een bus voor ons kunnen regelen: deze vertrekt vanaf dezelfde plek als vorig jaar: vanaf de parkeerplaats achter het gemeentehuis (Kurfurstenstrasse), vlakbij het hotel om 20.00 uur (lopend vanaf het hotel 10 minuten) en komt ons weer ophalen in Cochem om 00.30 uur.

  Klik hier om het programma van de wijnfeesten te bekijken.

  Maandag

  Maandag is helaas alweer de laatste dag van het Vuureifel weekend. Net als de heenroute de route terug ook een “snelle” route. Je kunt de tijd nemen om onderweg nog regelmatig te stoppen of door te rijden, zodat je op tijd thuis bent.

  Aanrader onderweg is het dorpje Kronenburg. Dit kleine Middeleeuws dorpje is auto/motorvrij, maar zeker de moeite waard om even te bezichtigen. Als je de tijd neemt om de oude burchttoren te bezoeken, dan word je beloond met een mooi uitzicht over de omringende dalen en de Kronenburger See. Uiteraard bied het dorpje ook een aantal aangename terrasjes.

  De tweede aanrader op de terugweg is de Oleftalsperre. Dit stuwmeer wordt tegenwoordig druk gebruikt voor recreatieve doeleinden.

  De allerlaatste stop is te vinden in Simonskall. Dit kleine daldorpje biedt een overvloed aan restaurants waar je nog even op het terras kunt genieten van de zon en de Duitse Eifel. Enkele kilometers later draaien we alweer de snelweg op terug naar Nederland.

     

  Google map

  Hieronder zijn de routes te bekijken m.b.v. Google Maps. Door op de knop te klikken maak je de betreffende route zichtbaar. M.b.v. de navigatieknoppen kun je in- en uitzoomen. Met het handje kun je de kaart verschuiven en met de knoppen rechts boven kun je ook de route geprojecteerd op een satellietbeeld zichtbaar maken.

  Heenreis vrijdag
  Route zaterdag
  Route zondag
  Terugreis maandag

  De routes zijn te bekijken m.b.v. Google Maps. Door op de knop te klikken maak je de betreffende route zichtbaar. M.b.v. de navigatieknoppen kun je in- en uitzoomen. Met het handje kun je de kaart verschuiven en met de knoppen rechts boven kun je ook de route geprojecteerd op een satellietbeeld zichtbaar maken.

  Algemene opmerkingen routestand

  In het bestand vind je een waypoint genaamd “Geiser der Brubbel”. Mocht je belangstelling hebben, op de heenreis komen we in de buurt van dit lokale fenomeen: een werkende geiser, die elk half uur een straal water de lucht in spuit.

  Last but not least: helaas speelde het slechte weer ook dit jaar weer parten tijdens het voorrijden van de routes. Daardoor hebben we niet alle routes uitgebreid kunnen voorrijden. Ook dit jaar levert dat een klein verrassings element op, doordat er wel eens wegen tussen kunnen zitten waar je niet mag komen als motorrijder. Aan jullie de creativiteit om weer mooie omleidingen te vinden.


     

  Garmin GPS routes

  Hieronder vind je de GPS route:

  Een van de meestvoorkomende problemen met het laden van routes heeft te maken met het inladen van routes van een derde (deze dus). Alles lijkt in orde, maar zodra je de route in mapsource wil openen krijg je een foutmelding. De oorzaak is dat de route is opgeslagen als zogenaamd gdb3 bestand. Dat is een nieuw 'format' dat alleen door de nieuwste versies van het programma Mapsource herkend wordt. (let op: dit heeft NIETS met de versie van het kaartmateriaal te maken!!). De oplossing is heel eenvoudig; kwestie van (gratis) de nieuwste versie van mapsource installeren. Doe dat als volgt:

  Let op: in principe zou dit ook automatisch kunnen door in mapsource te kiezen voor 'help' en vervolgens voor 'controleren op updates'. Bij oudere versies van mapsource werkt deze methode echter niet goed, vandaar dat we adviseren de update zelf te downloaden, zoals hierboven omschreven.

  Let op: bij routes van anderen speelt er ook nog een ander aspect mee: het feit dat routes gemaakt kunnen zijn in een andere versie van het kaartmateriaal. Zie daarvoor: http://forum.gps.nl/viewtopic.php?t=163

  Wil je de route herberekenen gebruik dan de volgende instellingen(Ctrl-Shift-P) van Mapsource.

  Garmin routes Manderscheid - Duitsland - augustus 2012
   

  Je kunt controleren of alles goed is gegaan door de route in de GPS te laden en deze te activeren. Als alles goed is gegaan en je de GPS ontvanger hebt uitgeschakeld (gebruik binnenhuis), dan mogen er geen foutmeldingen komen en moet het GPS display op het beginpunt van de route staan. Zorg er ook voor dat je alle kaarten, die nodig zijn voor de route, in de GPS minstens 1 keer hebt geladen. Het is zo vervelend als je onderweg tot de ondekking komt dat het mis is gegaan.

     

  Organisatie

  Deze toertocht wordt georganiseerd door Motorclub MC Spat.Lab Eindhoven

  Anja Welvaarts 06 - 49655563 / spatlab(at)gmail.com
  Frank Vork frank.vork(at)onsbrabantnet.nl
  Leonor Orban leonor.orban(at)gmail.com
  Jeroen Alink jeroen.alink(at)gmail.com